23 Eylül 2013 Pazartesi
Peri Bacası
Peribacası, vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ortaya çıkan oluşumdur.
Peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır. Çapları ise 1 m ile 15 m arasında değişmektedir. 1 m'den küçük olan ve 15 metreden büyük olan oluşumlar peribacası olarak değerlendirilmemektedir.
Batolit
Batolit aynı bölgede yinelenen, geniş magma sokulumlarıyla ortaya çıkan büyük bir karma kütledir. Yatay kesitleri genellikle daire veya elipse benzeyen batolitler, yerin derin kısımlarına doğru gittikçe genişleyerek, dipsiz bir şekilde devam ederler. Çevre kayalarıyla sınırları, düşey ve çok dik konumlar arasında değişir. Batolitler üzerinde yapılan araştırmalar, bu yapıların üst yüzeylerinin çok düzensiz olduğunu göstermiştir. Batolitin oluşumu sırasında, çevre kayalarda da kıvrımlanma, kırılma ve değme-dokunum(kontakt) başkalaşımı olayları gelişir. Büyük derinliklerde meydana geldiklerinden dolayı tam kristalli kayaçlardan oluşurlar ve kıvrımlı bölgelerde antiklinallerin veya kıvrımlı sıradağların çekirdeklerini teşkil ederek bu dağların eksenleri boyunca uzanırlar. Örneğin Alp Dağları’ndaki Mont Blanc ve Pelvoux granit masifleri ile yurdumuzda Uludağ, Yıldız Dağları(Istıranca) ve Doğu Karadeniz Dağları gibi dağların temelinde yer alan batolitler bu şekildedir.
Tor topoğrafyası
Tor Topografyası Nasıl oluşur?
Kütle haline gelen granitler,fiziksel ve kimyasal ayrışmaya uğradıklarında değişik boyut ve şekillerde bloklara dönüşür.Granitlerin ayrışması sonucu birbiri üzerinde yer alan irili ufaklı ve köşeleri yuvarlaklaştırılmış bloklardan oluşan bir topoğrafya şekli meydana gelir.Üst üste binmiş granit bloklarından oluşan ve hamburgere benzeyen bu şekle tor topoğrafyası adı verilir.
Oluşumunda kayaçın özellikleri ve iklim etkilidir.
Tor Topoğrafyasına en çok nerelerde rastlanır?
Tor topografyasına İskoçya’nın kuzeyinde yaygın olarak rastlanılır. Türkiye’de Uludağ üzerinde de tor topografyasına rastlanmaktadır.
Merhaba...
Yenilevent Anadolu Lisesi öğrencileri, merhabalar...
Bugünden sonra Coğrafya öğretmeniniz ben Müge ÜNLÜ ile birlikte burada coğrafya dersimize ilişkin paylaşımlar yapacağız... Madem ki internet hayatımızın bir parçası haline geldi, öğreniminize ucundan kıyısından coğrafi anlamda bir katkı da sağlasın istedim. Sizlerin de katkılarıyla daha kullanışlı bir blog oluşturacağımıza eminim... İlginç oluşumları, ders notlarını, soru örneklerini ve ihtiyacınız olan her türlü desteği bulacağınız bu yeni platforma hoş geldiniz... Keyifli öğrenmeler...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)